Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Ostra jazda w kuchni

Na stałe zadomowiły się w naszej kuchni. Ostre przyprawy poprawiają smakowe i zapachowe walory potrawy. Jakie mają wady i zalety?

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przyprawy to naturalne substancje pochodzenia roślinnego. Stosowanie ich poprawia nasz apetyt oraz może działać jak afrodyzjak. Od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Najbardziej popularne ostre rośliny, które znajdziemy w naszej kuchni, swoją ostrość oraz walory zdrowotne zawdzięczają charakterystycznym substancjom czynnym – w imbirze znajdziemy gingerol, w chilli – kapsaicynę, a w kurkumie – kurkuminę.

Zachowaj ostrożność

W przypadku stanów zapalnych żołądka, choroby wrzodowej ostre przyprawy mogą nasilać ból oraz dyskomfort. Będą również potęgowały stany zapalne skóry i trądzik różowaty. Nasilają one także alergie. Szczególną ostrożność należy zachować podczas stosowania imbiru, jeśli jesteśmy uczuleni na pyłki roślin zielonych, gdyż kłącze może spowodować objawy alergii kontaktowej lub wziewnej, rzadziej pokarmowej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Walory zdrowotne

Reklama

Kurkumina jako substancja czynna znajdująca się w kurkumie wykazuje działanie: przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, antynowotworowe, ochronne dla przewodu pokarmowego. Imbir natomiast ma działanie rozgrzewające – dzięki temu pobudza krążenie; poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe; obniża poziom cukru; ma działanie przeciwzapalne – sprawdzi się w przypadku zapalenia oskrzeli i stawów; działanie przeciwwymiotne – redukuje nudności u kobiet w ciąży, u osób z chorobą lokomocyjną i podczas chemioterapii, której często towarzyszą mdłości; działanie przeciwbólowe – sprawdzi się w migrenowych bólach głowy oraz bólach menstruacyjnych; ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Chilli con carne

SKŁADNIKI :
*400 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka
*2 zielone papryki
*1 czerwona papryka
*1 cebula
*1 puszka kukurydzy
*1 puszka czerwonej fasoli
*1 puszka pomidorów w puszce
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*2 łyżeczki ostrej papryki
*2 łyżeczki kuminu
*1 łyżeczka chilli w proszku
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć mięso mielone. Smaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
2. Dodaj posiekane cebulę i papryki i smaż przez kilka minut.
3. Dodaj kukurydzę, fasolę i pomidory w puszce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Dodaj słodką i ostrą paprykę, kumin i chilli w proszku i dokładnie wymieszaj.
5. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 45 min, aż mięso i warzywa będą miękkie.
6. Chilli con carne jest gotowe do podania. Można podawać z ryżem lub pieczonymi tostami.

Nalewka z kapsaicyny wspierająca niszczenie komórek nowotworowych

SKŁADNIKI :
*1,5 kg ostrej papryki
*1,5 l oleju lnianego nierafinowanego

Reklama

Wykonanie:
1. Obmyj i pokrój paprykę na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi – połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyj ręce, uważaj, aby nie dotknąć oka lub miejsc intymnych).
2. Zalej ją w słoiku 1,5 l oleju szlachetnego, najlepiej lnianego.
3. Odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając.
4. Zlej płyn do butelki. Używaj 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty.
5. Popijaj wyłącznie mlekiem niepasteryzowanym dla złagodzenia ostrości.

Żeberka na ostro z grilla

SKŁADNIKI:
*1 cebula
*3 liście laurowe
*240 g ketchupu
*110 g miodu
*80 ml octu balsamicznego
*3 łyżeczki musztardy
*szczypta pieprzu czarnego
*4 ząbki czosnku
*125 g sosu sojowego
*1 łyżeczka pieprzu czarnego, ziarnistego

Wykonanie:
1. Żeberka zalej wodą, obgotuj (ok. 30 min), dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Wyjmij żeberka, wystudź, a wywar wykorzystaj do ugotowania np. zupy.
2. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Do sporej miski lub szczelnego worka włóż żeberka, dodaj marynatę i dokładnie obtocz w niej żeberka.
3. Żeberka wyjmij z marynaty, lekko otrząśnij z jej nadmiaru, ułóż na patelni grillowej lub grillu i smaż, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zrumieni

Curry wieprzowe po indyjsku

SKŁADNIKI:
*1 kg łopatki wieprzowej
*200 g czerwonej papryki
*250 g cebuli
*150 g marchwi
*2-3 ząbki czosnku
*2,5 łyżeczki curry indyjskiego/garam masala (są dostępne gotowe mieszanki przypraw)
*2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
*2-3 łyżki sosu sojowego
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sok z 1/2 limonki
*szczypta płatków chilli
*sól i pieprz do smaku
*150 g jogurtu naturalnego
*natka pietruszki lub kolendry do posypania

Wykonanie:
1. Mięso natrzyj przyprawą curry i obsmażaj partiami na 2 łyżkach oliwy, by zamknąć jego pory.
2. Warzywa pokrój niezbyt drobno i przełóż do naczynia razem z mięsem. Dopraw papryką, chilli, sosem sojowym, sokiem z limonki i pieprzem. Podlej 1/2 szklanki wody i duś w wolnowarze do miękkości. Curry można też przyrządzić tradycyjnie na kuchence lub w piekarniku. W tym celu najlepiej użyj garnka z grubym dnem i duś na najmniejszym ogniu do miękkości, w razie potrzeby uzupełniając płyn.
3. Gdy mięso jest już miękkie, dopraw je do smaku. Całość zagęść jogurtem naturalnym i przed podaniem posyp natką pietruszki.

2024-01-16 12:54

Oceń: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tort z truskawkami (a’ la pudding)

SKŁADNIKI: 9 jajek 2 szklanki cukru pudru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej do 2 szklanek mleka 40 dag masła 1,5 łyżeczki żelatyny 40 biszkoptów 1 kg dojrzałych całych truskawek
CZYTAJ DALEJ

Odkryć i ukochać Kościół – list pasterski abp. Wacława Depo

2025-10-24 11:25

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

List Pasterski

100‑lecie archidiecezji częstochowskiej

Magdalena Kowalczyk

„Wypada nam wniknąć nie tylko w wymiar historyczny tego świętowania, ale poprzez słowo Boże zauważyć wzrokiem wiary działanie Ducha Świętego, który prowadzi nas drogami zbawienia” – napisał abp Wacław Depo w liście pasterskim z okazji 100-lecia erygowania Diecezji Częstochowskiej i zakończenia IX Kongresu Eucharystycznego.

Poniżej publikujemy list abp. Wacława Depo w całości:
CZYTAJ DALEJ

Kard. Schönborn o nowym arcybiskupie Wiednia: to właściwa osoba do tego zadania

2025-10-24 18:02

[ TEMATY ]

Wiedeń

kard. Schönborn

Erzdiözese Wien/Stephan Schönlaub

Kardynał Schönborn

Kardynał Schönborn

Kard. Christoph Schönborn uważa nominację ks. Josefa Grünwidla na nowego arcybiskupa Wiednia za „wielki dar świadomości, że archidiecezja jest w dobrych rękach”. Byłego administratora apostolskiego papież Leon XIV mianował 17 października nowym zwierzchnikiem największej diecezji w Austrii, liczącej ponad milion katolików. Długie oczekiwanie „na mojego następcę” dobiegło końca - przyznał z zadowoleniem arcybiskup senior Schönborn w swoim piątkowym felietonie na łamach wydawanej w Wiedniu bezpłatnej gazety „Heute”.

Radość i wdzięczność są ogromne, aprobata i zainteresowanie są bardzo duże, zarówno w Kościele, jak i w polityce oraz w mediach” - opisał kard. Schönborn reakcje na nominację. Przyznał, że zna ks. Grünwidla od wielu lat i jest przekonany, że „on jest właściwą osobą do tego zadania!”
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję