Owoce tarniny zbiera się jesienią (najlepiej po pierwszych przymrozkach) – w październiku i listopadzie, strząsając je na płachty rozłożone pod krzewami. Potem suszy się je w temperaturze stopniowo podwyższanej do 60oC.
Herbatka z suszonych owoców tarniny polecana jest osobom przemęczonym, wyczerpanym, pracującym umysłowo lub łatwo się przeziębiającym. Sprawdza się w przypadku schorzeń nerek, pęcherza moczowego czy problemów z układem pokarmowym. Wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm, usuwa toksyny i reguluje przemianę materii. Jedną łyżeczkę suszonych owoców zalej szklanką wrzątku i pozostaw pod przykryciem na ok. 10-15 min. Pij 1-2 razy dziennie po szklance.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Odwar z suszonych lub przemrożonych owoców. 1 łyżkę owoców tarniny wrzuć do garnuszka, zalej szklanką wody i gotuj przez 3 min. Po tym czasie odcedź odwar i pozostaw na 10-15 min do przestudzenia. Dawniej odwar z owoców tarniny podawało się do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych.
Przepis na nalewkę z tarniny:
– 1,5 kg przemrożonych owoców tarniny
– 1 kg brązowego cukru
– 20 dag suszonych śliwek
– 1,5 l spirytusu lub wódki
– 5 goździków
– cynamon
Przełóż warstwowo przemrożone owoce tarniny i śliwki (bez pestek) w szklanym słoju, przesypując je cukrem. Zalej alkoholem i odstaw na 2-3 tygodnie. Po tym czasie zlej nalewkę i dopraw do smaku cynamonem i goździkami. Spożywaj w umiarkowanych ilościach. Nalewka wspomoże układ odpornościowy i moczowy.
