Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dlaczego warto jeść fasolę

W dawnych czasach była jednym z podstawowych produktów dostarczających białko w diecie. Dzisiaj jest jakby zapomniana. Czy słusznie?

2025-11-18 13:36

Niedziela Ogólnopolska 47/2025, str. 62

[ TEMATY ]

porady

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Fasola jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Wywodzi się z Ameryki Środkowej oraz Południowej, gdzie uprawia się ją od ponad 700 lat. Jest rośliną ciepłolubną, wrażliwą na przymrozki, obfite opady deszczu oraz zacienienie.

Wyróżnia się wiele gatunków fasoli, ale ich wartość odżywcza jest do siebie zbliżona. Gatunki różnią się zawartością składników mineralnych oraz wartością energetyczną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zalecenia

Fasola jest produktem o wysokiej gęstości odżywczej, gdyż obfituje w składniki mineralne takie jak: potas, mangan, żelazo, magnez oraz cynk. Dostarcza organizmowi witaminę B1, kwas foliowy oraz witaminę K. Jest bogata w polifenole, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Zostało udowodnione, że spożycie fasoli wpływa na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha oraz zmniejszenie masy ciała. Dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego zapewnia dłuższe uczucie sytości po posiłku.

Zmniejsza ryzyko chorób serca przez obniżenie ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu LDL oraz wpływa na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie.

Fasola charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu polecana jest osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. Spożycie fasoli zamiast czerwonego mięsa zmniejsza poziom insuliny, glukozy oraz trójglicerydów we krwi.

Reklama

Zawarte w fasoli związki aktywne wykazują jej silne właściwości przeciwutleniające, które mogą wspomagać organizm w walce z nowotworami.

Przeciwwskazania

U niektórych osób fasola może wywoływać wzdęcia, gazy oraz bóle brzucha. Jest to spowodowane zawartością w niej wielocukrów (oligosacharydów), których rozkład zachodzi z udziałem flory bakteryjnej jelita grubego.

Ze względu na właściwości wzdymające spożywanie fasoli powinno być ograniczone przez osoby będące na diecie lekkostrawnej, mające problemy z układem pokarmowym. Umiar w spożyciu fasoli powinny zachować również kobiety w ciąży. Popularnością cieszy się fasola w puszce, jednak z uwagi na dużą zawartość sodu w konserwach jej spożycie powinny ograniczyć np. osoby z nadciśnieniem tętniczym.

Ugotowana fasola może być składnikiem dań obiadowych, ale też ciast i deserów.

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kiedy rodzica dotyka demencja

Niedziela Ogólnopolska 15/2021, str. 59

[ TEMATY ]

zdrowie

porady

Adobe Stock

Mój ojciec coraz bardziej niedołężnieje i ma problemy z pamięcią. Potrzebuje pomocy przy codziennych czynnościach. Jak prawnie się zabezpieczyć, by w razie potrzeby móc za niego podpisywać dokumenty czy wypłacić pieniądze z banku?
CZYTAJ DALEJ

Jezus potrzebuje wielu współpracowników

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 9, 35 – 10, 1. 5a. 6-8.

Sobota, 6 grudnia. Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Mikołaja, biskupa.
CZYTAJ DALEJ

Adwentowa Seria - #7 Maryja jako wzór zgody

2025-12-06 16:28

ks. Łukasz Romańczuk

Zapraszamy do obejrzenia siódmego odcinka "Adwentowej Serii". Począwszy od 30 listopada, kiedy to przypada I Niedziela Adwentu, aż do 24 grudnia na kanale YouTube „Niedziela Wrocławska” każdego dnia dodawany będzie jeden odcinek.

Adwentowa Seria - odcinek 7- Maryja jako wzór zgody
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję