Reklama

Z zakonnej kuchni

Naleśniki i placuszki z owocami

Możemy je przygotować na śniadanie, obiad lub podwieczorek, wykorzystując świeże owoce. Dla wszystkich łasuchów będą wakacyjną ucztą.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czekoladowe naleśniki z borówkami

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki mleka
?3 jajka
50 ml roztopionego masła
?50 g kakao
3 łyżki cukru pudru
?szczypta soli
ewentualnie: olej lub masło klarowane do smażenia
do przybrania:
250 g borówek
syrop lub sos czekoladowy

Wykonanie:
1. W wysokiej misce umieść wszystkie składniki.
2. Zmiksuj je na gładkie ciasto. Odstaw na 5 min, by nabrało odpowiedniej konsystencji. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
3. Rozgrzej patelnię. Wlewaj ciasto i rozprowadzaj równomiernie. Smaż naleśniki z obu stron. Gdyby przywierały, możesz pod każdego naleśnika wlać odrobinę oleju lub masła klarowanego.
4. Naleśniki podawaj polane syropem lub sosem czekoladowym, obsypane świeżymi borówkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Placuszki bananowe

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru
? 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2 banany
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
syrop klonowy lub sos czekoladowy

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól wymieszaj.
2. Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
3. W osobnej misce roztrzep jajka, wlej mleko, olej i wymieszaj.
4. Dodaj rozgniecione banany.
5. Do mokrych składników dodaj suche i dokładnie wszystko wymieszaj.
6. Suchą patelnię rozgrzej i nakładaj niewielkie porcje ciasta.
7. Smaż okrągłe placuszki na złoty kolor z obu stron.
8. Podawaj polane syropem klonowym lub sosem czekoladowym.

Trójkąty z serem i malinami

SKŁADNIKI:
160 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
250 ml mleka
190 ml wody gazowanej
2 jajka
3 łyżki oleju roślinnego
na farsz:
250 g półtłustego twarogu
30 g śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
200 g malin
dodatkowo: masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wymieszaj. Wlej mleko oraz wodę gazowaną. Zmiksuj, by połączyć składniki i uzyskać pozbawioną grudek masę. Wbij jajka i dodaj olej. Szybko przemieszaj.
2. Rozgrzej patelnię. Wylej na nią niedużą porcję ciasta na naleśniki, równomiernie rozprowadź i smaż na średnim ogniu, aż zacznie lekko odchodzić od brzegów. Wtedy obróć i zrumień z drugiej strony. Tak usmaż wszystkie naleśniki.
3. Przygotuj farsz. Twaróg rozdrobnij widelcem. Połącz go ze śmietaną i cukrem pudrem. Dodaj 1/4 opłukanych i osuszonych malin i delikatnie wymieszaj.
4. Na każdym z usmażonych naleśników ułóż podobną ilość farszu, trzymając się środka ciasta. Złóż w trójkąty.
5. Obsmaż je z obu stron na maśle klarowanym.
6. Pozostałe maliny zmiksuj z łyżką cukru. Tak powstałym sosem polej naleśniki.

Racuszki z tartymi jabłkami

SKŁADNIKI:
2 duże jabłka
2 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1/4 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:
1. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę.
3. Do mąki dodaj żółtka, mleko, starte jabłka i szczyptę soli, wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste, aby dało się formować łyżką. Gdyby takie nie było, dodaj odrobinę mąki.
4. Racuszki kładź łyżką na rozgrzany olej i smaż z obu stron.
5. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem.

2025-08-05 08:53

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wiosenne śniadania

Niedziela Ogólnopolska 13/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Pomysły na pożywne i lekkie posiłki z wielkanocnymi tradycjami w tle.

SKŁADNIKI : *100 g mąki orkiszowej chlebowej typu 750 *100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typu 1850 *110 ml wody *1 łyżeczka oliwy PESTO: *pęczek cebulki dymki *pęczek natki pietruszki *1 łyżka soku z cytryny *1 łyżka pestek słonecznika *4 łyżki oliwy z oliwek *sól i pieprz do smaku DODATKI: *200 g koziego twarogu *4 rzodkiewki *garść kiełków zielonego groszku *garść młodych listków buraka
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV rezygnuje z wypowiedzi spontanicznych

2025-10-22 10:35

[ TEMATY ]

Castel Gandolfo

Leon XIV

Vatican Media

Po kilku tygodniach, w których jego krótkie wypowiedzi dla prasy po opuszczeniu Castel Gandolfo wywołały kontrowersje, papież Leon XIV postanowił zmienić strategię. We wtorek, opuszczając rezydencję papieską, nie zatrzymał się przed dziennikarzami ani nie odpowiadał na pytania, wybierając milczenie, które wielu interpretuje jako gest ostrożności i jasności.

Do tej pory każdy wyjazd papieża z Castel Gandolfo stawał się regularnym wydarzeniem medialnym. Reporterzy i korespondenci watykańscy czekali na jego krótkie, często nieformalne komentarze, które szybko były rozpowszechniane. Spontaniczne wypowiedzi papieża - czasem o charakterze duszpasterskim, innym razem osobistym - trafiały na pierwsze strony gazet.
CZYTAJ DALEJ

X Jubileuszowy Zjazd Rodzin Szkół im. Jana Pawła II Archidiecezji Przemyskiej w Łękach Dukielskich

2025-10-23 10:58

SP Łęki Dukielskie

Uczniowie przygotowali okolicznościowy program artystyczny

Uczniowie przygotowali okolicznościowy program artystyczny

W liturgiczne wspomnienie św. Jana Pawła II, 22 października 2025 r., w Łękach Dukielskich odbył się X Jubileuszowy Zjazd Rodzin Szkół im. Jana Pawła II Archidiecezji Przemyskiej. W spotkaniu wziął udział abp Adam Szal.

Gospodarzem tegorocznego spotkania była Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Łękach Dukielskich. W jubileuszowym, dziesiątym zjeździe uczestniczyli przedstawiciele władz wojewódzkich, samorządowych, kuratorium oświaty w Rzeszowie, duchowieństwa oraz dyrektorzy szkół.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję