Reklama

Zdrowie

Z natury

Wiosenna apteczka Pana Boga

W czasie obecnego przesilenia warto się wzmocnić dobrami natury, które są na wyciągnięcie ręki.

Niedziela Ogólnopolska 12/2024, str. 72

[ TEMATY ]

zdrowie

apteczka

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wiosna jest czasem przesilenia, często brakuje nam sił witalnych. Warto się w tym okresie wzmocnić przez wykorzystanie dóbr natury, które są na wyciągnięcie ręki i które wzmacniają, oczyszczają po zimie i uzupełniają witaminy i minerały. Już nasze prababcie korzystały z tych wyjątkowych specyfików ziołowych i wyszło im to na zdrowie.

Jakie rośliny warto zbierać wiosną?

Do naturalnych surowców, których wiosną nie powinno się przegapić, należą: sok z brzozy, pokrzywa, czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski, bluszczyk kurdybanek, krwawnik, babka lancetowata, orzech włoski, kora dębu, rumianek, stokrotka, fiołek, glistnik jaskółcze ziele, podbiał, jasnota, kwiaty – forsycji, bzu czarnego, kasztanowca, pączki sosny czy brzozy. Do najkorzystniejszych w tym sezonie zaliczam sok z brzozy, bluszczyk kurdybanek i pokrzywę.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jak szukać?

W pierwszej kolejności warto rozejrzeć się wokół własnego domu, o ile nie mieszkamy w mieście. Zioła zbieramy z dala od dróg i pól uprawnych. Jeśli pojawią się trudności w ich rozpoznaniu, warto zainstalować pomocną w tym, bezpłatną aplikację, np. Flora Incognita. Najłatwiej stosować herbaty, zwykle napar z 1 łyżki świeżych lub łyżeczki suszonych ziół na szklankę wrzącej wody. Więcej inspiracji w książkach lub w internecie, np. rozanski.li , a najlepiej zasięgnąć porady specjalisty, który dobierze też stosowanie.

Jakie specyfiki przygotować?

Reklama

Oczyszczająca herbata: 1 łyżkę liści pokrzywy, brzozy czy kurdybanka zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem, pić 2 razy dziennie.

Sok z brzozy: wykazuje działanie wzmacniające, oczyszczające zwłaszcza nerki, stawy. Pijemy go 2-3 razy dziennie po ok. pół szklanki. O pozyskiwaniu go pisał Ojciec Henryk w nr 9: Eliksir zdrowia po zimie.

Pesto z czosnku niedźwiedziego lub z pokrzywy: zblendować 3 szklanki liści, 1/2 szklanki pestek słonecznika lub orzechów, 5 łyżek oliwy, 3 szczypty soli, szczyptę pieprzu, (w przypadku pokrzywy dołożyć 2 ząbki czosnku). Wzmacnia odporność, wykazuje działanie antydrobnoustrojowe i wspiera układ krążenia.

Ocet z forsycji: świeżo zebrane kwiaty forsycji należy włożyć do słoika, lekko skropić alkoholem, zalać octem jabłkowym, odstawić na ok. 2 tygodnie. Codziennie wstrząsać. Po tym czasie przecedzić przez gazę i przechowywać w ciemnym miejscu. Wykazuje działanie przeciwwirusowe. Stosujemy go doustnie 2 razy dziennie po 1 łyżce.

Reklama

Olej z kwiatów kasztanowca: kwiaty należy włożyć do słoika, lekko skropić alkoholem, zalać olejem, np. oliwą z oliwek, olejem słonecznikowym, migdałowym, krokoszowym, przykryć gazą i słoik postawić np. na parapecie na 2 tygodnie. Do przygotowania używać dowolnej ilości ziół, ok. 1 części ziół na 1 część oleju, stosując zasadę, że wszystkie zioła muszą być przykryte. Po tym czasie należy przecedzić przez gazę, najlepiej dodać witaminę E i przechowywać w ciemnym miejscu. Stosujemy do masażu ciała, zwłaszcza celem poprawy elastyczności i kondycji naczyń krwionośnych kończyn.

Syrop z pączków sosny: pączki włożyć do słoika, skropić alkoholem, przesypać cukrem i postawić na ok. 2 tygodnie na parapecie, codziennie wstrząsnąć, po tym czasie odcedzić syrop. Stosować przy infekcjach dróg oddechowych.

„Miód” z mniszka: ok. 500 kwiatów mniszka zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na lekkim ogniu przez 15 min, pozostawić na ok. 12 godz. Następnie kwiaty należy przecedzić przez sito, dodać cukier (0,5-1 kg na litr wody), sok z cytryny, i zagotować. Jeśli zależy nam na konsystencji miodu, gotujmy co najmniej 2 godz. z większą ilością cukru.

Wcierka do włosów z pokrzywy: szklankę liści pokrzywy zalać niewielką ilością wrzącej wody i gotować na lekkim ogniu ok. 10 min. Zostawić pod przykryciem aż do ostudzenia, odcedzić, dołożyć pół łyżeczki octu i wcierać w skórę głowy 1-2 razy dziennie. Wzmacnia włosy, zapobiega przetłuszczaniu.

Nasiadówka: mieszankę lub pojedyncze zioła typu kora dębu, rumianek, liść brzozy, krwawnik zalać wrzątkiem, w proporcji ok. 1 porcja ziół na 4 porcje wody, i lekko podgotować. Działa ściągająco i przeciwzapalnie.

Nalewka z zielonego orzecha włoskiego: pokroić ok. 200 g zielonych orzechów, umieścić w słoiku, zalać wódką – ok. 500 ml, tak, aby przykryć cały surowiec, dosypać 100 g cukru i odstawić na min. 6 tygodni; co jakiś czas należy wstrząsać słoikiem, a następnie odcedzić. Należy pić po ok. 1 łyżce 2 razy dziennie. Nalewka wykazuje działanie przeciwpasożytnicze lub może być stosowana zamiast kropli żołądkowych.

2024-03-19 13:47

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Buraki ćwikłowe

Niedziela Ogólnopolska 41/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Jednym z najbardziej popularnych warzyw w Polsce, a jednocześnie prawdziwą bombą zdrowotną jest burak.

Burak ćwikłowy to zarówno jednoroczne, dwuletnie, jak i trwałe odmiany uprawne. Należy do rodziny szarłatowatych. Część jadalną stanowi korzeń spichrzowy, a jego kształt zależy od odmiany. Burak pochodzi z Azji Zachodniej, a obecnie rozpowszechniony jest na całym świecie. W Polsce występuje ponad pięćdziesiąt odmian buraka ćwikłowego, o kształcie zarówno owalnym, jak i okrągłym. Produkcja tego warzywa sięga w Polsce 240 tys. t rocznie.
CZYTAJ DALEJ

Arcybiskup Wacław Depo udzielił dyspensy na 26 grudnia

2025-12-10 09:05

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

dyspensa

archidiecezja częstochowska

Archidiecezja Częstochowska

Arcybiskup Wacław DEPO, Metropolita Częstochowski, udzielił dyspensy od obowiązku zachowania pokutnego charakteru piątku oraz od obowiązku wstrzemięźliwości od spożywania pokarmów mięsnych na 26 grudnia br., czyli na święto Św. Szczepana, tradycyjnie obchodzone jako drugi dzień świąt Narodzenia Pańskiego.

Przeczytaj także: 26 grudnia wypada w tym roku w piątek. Co ze wstrzemięźliwością od pokarmów mięsnych?
CZYTAJ DALEJ

Prezydium Konferencji Episkopatu Polski na Mszy św. przy grobie św. Jana Pawła II

Możemy się rozpoznać jako synowie Boży, kiedy przyjmujemy Słowo, przyjmujemy Ducha i przyjmujemy drugiego człowieka. Każdy kto w ten sposób rodzi się z Boga, jest większy niż Jan Chrzciciel i każdy kto narodził się tylko z niewiasty - wskazał administrator apostolski w Łodzi kard. Grzegorz Ryś, który przewodniczył dziś Mszy św. przy grobie św. Jana Pawła II w Bazylice Watykańskiej. Wraz z nim koncelebrowali ją między innymi członkowie prezydium KEP.

Mszę św. koncelebrował jałmużnik papieski kard. Konrad Krajewski. Obecni byli również członkowie Prezydium Konferencji Episkopatu Polski: przewodniczący KEP i metropolita gdański abp Tadeusz Wojda, metropolita wrocławski abp Józef Kupny, pomocniczy biskup łódzki Marek Marczak. Przybyli oni do Rzymu na spotkanie z Papieżem Leonem XIV oraz przedstawicielami poszczególnych instytucji Kurii Rzymskiej. W koncelebrze był też biskup świdnicki Marek Mendyk.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję