Składniki: 240 g białej fasoli (z puszki po odsączeniu z zalewy lub ugotowanej po uprzednim namoczeniu).
1 średnia cebula – ok. 120 g
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka majeranku
1 małe jabłko – ok. 100 g
odrobina wędzonej papryki w proszku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie: Cebulę obrać z łupinek, a następnie pokroić w kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu przez ok. 5 min, aż lekko się zeszkli. Następnie dodać do niej starte jabłko, sól i pieprz do smaku oraz majeranek. Wszystko wymieszać i dusić na małym ogniu przez 5 min. Cebula powinna w tym czasie zmięknąć i lekko się zrumienić. Wystudzić. Fasolę odcedzić z zalewy (zachować jej część w razie potrzeby), następnie rozgnieść za pomocą widelca lub zblendować, pozostawiając małe cząstki (nie miksować całkowicie na gładko). Podsmażoną cebulę z jabłkiem dodać do rozdrobnionej fasoli, wymieszać. Doprawić do smaku papryką w proszku, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przechowywać w lodówce.
Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej Niezbędnika Katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca. Dostępna jest również wersja PDF naszego Niezbędnika!
W Watykanie zapalone zostały w poniedziałek światła na choince i odsłonięto stojącą obok szopkę. Świerk pochodzi z okolic Bolzano w Trydencie-Górnej Adydze na północy Włoch, a szopkę przygotowała diecezja Nocera Inferiore-Sarno w Kampanii na południu kraju.
25-metrowy świerk czerwony przywieziony został z Val d’Ultimo w prowincji Bolzano i waży 8 ton. W styczniu, gdy drzewo zostanie zabrane z placu, będzie wykorzystane zgodnie z zasadą troski o środowisko - zapewnili ofiarodawcy.
W Watykanie zapalone zostały w poniedziałek światła na choince i odsłonięto stojącą obok szopkę. Świerk pochodzi z okolic Bolzano w Trydencie-Górnej Adydze na północy Włoch, a szopkę przygotowała diecezja Nocera Inferiore-Sarno w Kampanii na południu kraju.
25-metrowy świerk czerwony przywieziony został z Val d’Ultimo w prowincji Bolzano i waży 8 ton. W styczniu, gdy drzewo zostanie zabrane z placu, będzie wykorzystane zgodnie z zasadą troski o środowisko - zapewnili ofiarodawcy.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.