Reklama

Z zakonnej kuchni

Leczo z cukinią

Warto skorzystać z darów lata i przygotować leczo – jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych.

Niedziela Ogólnopolska 32/2019, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

©pavel siamionov – stock.adobe.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 3 duże czerwone papryki

• 1 cebula

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• cukinia (ok. 1 kg)

• 15 dag wędzonego boczku

• kawałek kiełbasy

• 1 łyżka koncentratu pomidorowego

• sól, pieprz, papryka mielona słodka i szczypta ostrej

Wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Skórka z papryki jest ciężkostrawna, więc dobrze ją wcześniej zdjąć. W tym celu należy włożyć papryki do foliowego worka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 15-20 minut. Po wyjęciu skórka powinna łatwo zejść. Następnie paprykę pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Cukinię obrać ze skóry, usunąć środek nasienny i również pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5 cm. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę cebulę i kiełbasę – zasmażyć. Przełożyć do większego naczynia, dodać pokrojone paprykę i cukinię. Można dolać trochę wody (1/3 szklanki), aby warzywa się nie przypaliły, zanim puszczą sok. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać świeże, obrane ze skórki i pokrojone pomidory i razem dusić ok. 10 min. (Gdy nie ma świeżych pomidorów, można dodać czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego). Przyprawić solą i pieprzem.

2019-08-06 09:21

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab wieprzowy w sosie cytrynowym

Niedziela Ogólnopolska 27/2013, str. 46

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

©Jacek Chabraszewski /fotolia.com

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego kulinarne programy w TV.

60 dag schabu wieprzowego 1 łyżka mąki pszennej 2 cytryny 250 ml śmietanki 30 proc. 1 pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia
CZYTAJ DALEJ

Kraków: Zakończono budowę nagrobków na zbiorowych mogiłach dzieci nienarodzonych

2025-12-22 10:24

[ TEMATY ]

dzieci nienarodzone

Fot.: Karolina Krawczyk/pro-life.pl

Polskie Stowarzyszenie Obrońców Życia Człowieka zakończyło realizację projektu budowy nagrobków na 21 zbiorowych mogiłach dzieci nienarodzonych na Cmentarzu Podgórki Tynieckie oraz Cmentarzu Prądnik Czerwony w Krakowie. Mogiły te przeznaczone są dla dzieci martwo urodzonych w krakowskich szpitalach, których rodzice zrezygnowali z organizacji pogrzebu indywidualnego. W takich przypadkach pochówki realizowane są systematycznie przez gminę Kraków.

Jak informuje stowarzyszenie, zakres podjętych działań objął nie tylko osadzenie nagrobków, ale również zobowiązanie do długofalowej opieki nad miejscami pochówku. Prezes organizacji Wojciech Zięba podkreśla, że stowarzyszenie wzięło na siebie odpowiedzialność zarówno za bieżącą pieczę nad grobami, jak i za przyszłe koszty przedłużania dzierżawy miejsc pochówku.
CZYTAJ DALEJ

Bóg blisko ludzi

2025-12-22 19:26

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

W Sandomierzu można już oglądać „żywą szopkę”, która na trwałe wpisała się w świąteczny krajobraz miasta. Tradycyjnie przygotowywana jest ona przy diecezjalnym Schronisku dla Bezdomnych Mężczyzn przy ul. Trześniowskiej.

Tegoroczna inauguracja „żywej szopki” odbyła się 22 grudnia wieczorem. Wśród obecnych znaleźli się: biskup sandomierski Krzysztof Nitkiewicz, ks. Bogusław Pitucha – dyrektor Caritas, wicestarosta sandomierski Grażyna Szklarska, przewodniczący Rady Miejskiej Andrzej Bolewski, a także mieszkańcy schroniska oraz podopieczni placówek Caritas. Przy śpiewie kolęd, który prowadziła Wspólnota „Przyjaciele Oblubieńca”, figurka Dzieciątka Jezus została przeniesiona do szopki przez dzieci wcielające się w role Maryi, Józefa oraz aniołów. Następnie Biskup Sandomierski odmówił modlitwę, po czym przybyli na koniach Trzej Królowie i oddali pokłon Dzieciątku. Inaugurując żywą szopkę, bp Krzysztof Nitkiewicz wyjaśnił jej sens.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję